Skt. Sergius

Skt. Sergius der var en stor asket og et stort lys i den russiske kirke, blev født af troende forældre, Kyrill og Maria, i 1313 i Rostov. Bartholomew (som han hed indtil han aflagde sine monastiske løfter) blev efter forældrenes død indviet som munk og grundlagde forsamlingen ”Den Hellige Treenighed” i skoven ved Radonezh. Der tilbragte han tiden med arbejde og bøn, sammen med de øvrige brødre. Hans rene levned, gjorde ham værdig til at modtage den gave det er, at kunne helbrede de syge og endda udvirke mirakler, ifølge en overlevering oprejste han, i Jesus Kristus navn, én der allerede var død.

Den hellige Guds Moder viste sig flere gange for ham i syn. Prinser og biskopper opsøgte ham for at blive vejledt og han gav sin velsignelse til Prins Dimitri Donskoi, idet han forudså hans sejr i den russiske krig om uafhængighed fra Tatarerne. Han kunne se ind i menneskenes hjerter og foreteelser langt borte. Allerede mens Skt. Sergius levede blev hans religiøse samfund fyldt med munke og det har lige siden været et af Ruslands vigtigste åndelige centre.

Skt. Sergius forlod dette liv i 1392, og efter hans død viste han sig flere gange for forskellige mennesker. Hans relikvier bliver æret i det kloster han grundlagde den Hellige Treenighed- Skt. Sergius Lavra i Sergiev Posad (tidligere Zagorsk) udenfor Moskva.

Skt. Sergius fejres hvert år den 25. september.

Den 5. juli fejres endvidere åbningen af hans relikvier.

Du kan læse mere i:

Saint Sergius and Russian Spirituality

af Pierre Kovalevsky

Udgivet af St. Vladimir’s Seminary Press
Crestwood, NY 10707
1976

ISBN 0-913836-29-X